Kuba: Raúl Castro vyjadril ochotu k rokovaniam so Spojenými štátmi

26.07.2012 Celý región

Havana 26. júla (TASR) - Kubánsky prezident Raúl Castro vyjadril dnes ochotu sadnúť si k rokovaciemu stolu a urovnať dlhoročné rozpory so Spojenými štátmi. Podľa vlastných slov je pripravený diskutovať s Washingtonom na akúkoľvek tému na princípe rovný s rovným.

"Kedykoľvek len budú chcieť, stôl je prestretý. Už sme to komunikovali prostredníctvom diplomatických kanálov," vyhlásil Castro na oficiálnych oslavách 59. výročia kubánskej revolúcie.

Washington a Havana už vyše polstoročie neudržujú diplomatické vzťahy a napätie medzi dlhoročnými rivalmi trvá aj po skončení studenej vojny. Spojené štáty podmieňujú zrušenie tvrdého obchodného a cestovného embarga voči Kube demokratickými reformami a pokrokom v dodržiavaní ľudských práv.

Kubánsky prezident na dnešných oslavách ostro vystúpil voči tamojšej opozícii. Malé skupinky nespokojencov podľa neho pripravujú plány na zvrhnutie komunistickej vlády a pripravujú scenár zmeny režimu v štýle Líbye.

Dnešný sviatok na Kube pripomína udalosti z 26. júla 1953, keď skupina revolucionárov pod vedením Fidela a Raúla Castrovcov zaútočila na kasárne Moncada v Santiagu de Cuba. Útok nebol úspešný, ale napriek tomu sa tento deň pripomína ako začiatok kubánskej revolúcie.
 

Vyberte región